PREMIUM LOGIN

ClassTools Premium membership gives access to all templates, no advertisements, personal branding and other benefits!

Username:    
Password:    
Submit Cancel

 

Not a member? JOIN NOW!  

QR Challenge: Seksuele voorlichting

Created using the ClassTools QR Treasure Hunt Generator

Teacher Notes

A. Prior to the lesson:

1. Arrange students into groups. Each group needs at least ONE person who has a mobile device.

2. If their phone camera doesn't automatically detect and decode QR codes, ask students to

3. Print out the QR codes.

4. Cut them out and place them around your class / school.


B. The lesson:

1. Give each group a clipboard and a piece of paper so they can write down the decoded questions and their answers to them.

2. Explain to the students that the codes are hidden around the school. Each team will get ONE point for each question they correctly decode and copy down onto their sheet, and a further TWO points if they can then provide the correct answer and write this down underneath the question.

3. Away they go! The winner is the first team to return with the most correct answers in the time available. This could be within a lesson, or during a lunchbreak, or even over several days!


C. TIPS / OTHER IDEAS

4. A detailed case study in how to set up a successful QR Scavenger Hunt using this tool can be found here.


Questions / Answers (teacher reference)

Question

Answer

1. Helaas! Dit helpt niet om SOA’s te voorkomen.a. Je neemt een douche en wast je intieme delen goed.
2. Foute keuze! Antibiotica wordt inderdaad gebruikt om bacteriële SOA’s zoals chlamydia, gonorroe en syfilis te bestrijden. Je kan enkel niet zomaar elke antibiotica nemen. Wanneer je dus denkt dat je misschien een SOA opgelopen hebt, ga je best zo snel mogelijk naar je dokter. Hij kan een je testen en – indien nodig – de juiste behandeling voorschrijven.b. Je neemt een week lang antibioticapillen.
3. Helaas! De morning-after pil helpt enkel om een mogelijke zwangerschap te voorkomen en biedt geen bescherming tegen SOA’s.c. Je neemt de morning-after pil.
4. Fout! Dit is een fabel. Je kan ook je eerste keer een SOA oplopen.d. Je doet niks. Het is immers de eerste keer dat je seks hebt en dan kan je nog geen SOA oplopen.
5. Inderdaad. Als je onbeschermde seks hebt gehad, is dit de juiste keuze. Jij kan niet weten of je een SOA hebt en zo ja, welk dan precies. De behandeling is namelijk anders voor elke SOA. Je dokter kan je bovendien extra raad geven over het voorkomen van SOA’s. Het is echter nog veel beter om een bezoekje aan de dokter te vermijden door de juiste bescherming te gebruiken wanneer je seks hebt.e. Je gaat naar de dokter en vraagt om een test.
6. Fout. Je doet een condoom om van zodra er sprake is van een erectie. Een condoom kan namelijk enkel goed aangebracht worden op een stijve penis. Wacht je echter te lang, dan kan er al voorvocht vrijkomen. Dit vocht ontstaat bij seksuele opwinding en bevat een kleine hoeveelheid zaadcellen. Een ongewenste zwangerschap is dan mogelijk.a. Voor het voorspel, wanneer er nog geen sprake is van een erectie.
7. Goed zo! Dit is de juiste keuze. Wacht je immers langer, dan kan er al voorvocht vrijkomen. Dit vocht ontstaat bij seksuele opwinding en bevat een kleine hoeveelheid zaadcellen. Een ongewenste zwangerschap is dan mogelijk.b. Van zodra er sprake is van een erectie.
8. Helaas! Tijdens het voorspel kan er al voorvocht vrijkomen. Dit vocht ontstaat bij seksuele opwinding en bevat een kleine hoeveelheid zaadcellen. Een ongewenste zwangerschap is dan mogelijk.c. Na het voorspel.
9. Fout! Dit biedt geen enkele bescherming tegen zwangerschap. De kans de je zwanger bent na één keer onbeschermde seks is 8%. Draai aan het rad en ontdek wat het toeval beslist.a. Enkel te vrijen in standjes waarbij het meisje bovenop zit.
10. Dit is één van de opties. De pil beperkt de kans op zwangerschap drastisch. Dit is natuurlijk enkel zo als je de pil correct neemt (elke dag én rond hetzelfde tijdstip). Zelfs dan is er echter nog een kleine kans dat je zwanger wordt, namelijk 0,5%. Draai aan het rad en ontdek of jij tot de 0,5% behoort.b. De pil te nemen.
11. Inderdaad, dit is één van de opties. Je moet het condoom dan natuurlijk correct gebruiken (op de juiste manier en het juiste moment aanbrengen en afdoen). Ook bij zorgvuldig gebruik is er echter een kans op zwangerschap. Die bedraag tussen de 2 tot 5% per jaar. Dit betekent dat als 100 mannen altijd condooms gebruiken er per jaar 2 tot 5 zwangerschappen ontstaan. Draai aan het rad en ontdek of jij tot die 2 tot 5 % behoort.c. Een condoom te gebruiken.
12. Dit is niet de beste keuze. Voordat de jongen klaarkomt, komt er immers als voorvocht vrij. Dit vocht ontstaat bij seksuele opwinding en bevat een kleine hoeveelheid zaadcellen, wat een ongewenste zwangerschap mogelijk maakt. De kans op zwangerschap bij vroegtijdig terugtrekken is 4%. Draai aan het rad en ontdek of jij tot die 4% behoort.d. De penis terug te trekken uit de vagina voor de jongen klaarkomt.
13. Dit is de beste keuze! Als je zowel de pil als het condoom correct gebruikt is de kans op een zwangerschap bijna nihil. Jij bent dus zeker niet zwanger.e. Double Dutch te gaan. Dit betekent dat je zowel de pil als het condoom gebruikt.
14. Juist. Wanneer je voor de eerste keer de pil neemt, of die na een lange pauze opnieuw begint te nemen, moet je de eerste pil altijd op de eerste dag van je menstruatie innemen. Dan ben je meteen beschermd.a. Op de eerste dag van de menstruatie.
15. Nee. De allereerste pil neem je het best op de eerste dag van je menstruatie. Begin je toch op een ander moment dan ben je niet meteen beschermd. Gebruik dan de eerste zeven dagen ook een condoom. Pas als je 7 dagen je pil correct inneemt, is de pil veilig en ben je beschermd.b. Na de laatste dag van de menstruatie.
16. Dit klopt niet helemaal. De allereerste pil neem je het best op de eerste dag van je menstruatie. Begin je toch op een ander moment dan ben je niet meteen beschermd. Gebruik dan de eerste zeven dagen ook een condoom. Pas als je 7 dagen je pil correct inneemt, is de pil veilig en ben je beschermd.c. Dat doet er niet toe. Je mag op elk moment je allereerste pil nemen.
17. Juist! Wanneer je merkt dat je een pil vergeten bent, neem je die best zo snel mogelijk in en neem je de pil van de dag zelf op het normale tijdstip. Je bent nog steeds beschermd tegen een zwangerschap. Als je echter meer dan 1 pil vergeet, ben je niet langer beschermd. Wat je dan moet doen hangt af van de pilweek waarin je zit. Haal zeker de brochure af op het einde van de zoektocht waarin je alle informatie terugvindt.a. Ik neem de twee pillen in (die van gisteren en van vandaag) zo blijf ik ‘op schema’.
18. Foute keuze! Wanneer je merkt dat je een pil vergeten bent, neem je die best zo snel mogelijk in en neem je de pil van de dag zelf op het normale tijdstip. Je bent dan nog steeds beschermd tegen een zwangerschap. Als je echter meer dan 1 pil vergeet, ben je niet langer beschermd. Wat je dan moet doen hangt af van de pilweek waarin je zit. Haal op het einde van de zoektocht zeker de brochure af waarin je alle informatie terugvindt.b. Ik neem enkel mijn pil van vandaag en sla die van gisteren over.
19. Foute keuze! Wanneer je merkt dat je een pil vergeten bent, neem je die best zo snel mogelijk in en neem je de pil van de dag zelf op het normale tijdstip. Je bent dan nog steeds beschermd tegen een zwangerschap. Als je echter meer dan 1 pil vergeet, ben je niet langer beschermd. Wat je dan moet doen hangt af van de pilweek waarin je zit. Haal op het einde van de zoektocht zeker de brochure af waarin je alle informatie terugvindt.c. Ik neem die van gisteren en schuif alle pillen een dag op (die van vandaag neem ik morgen, die van morgen overmorgen, enz.)
20. Dit is niet waar. Vele mensen geloven dat het maagdenvlies een membraan is dat de vaginale opening afsluit. Dit klopt echter niet. Indien dit zo was zou het menstruatiebloed immers niet afgevoerd kunnen worden. Het is een randje slijmvlies dat als een soort kraagje rond de ingang van de vagina ligt. Sommige vrouwen worden zelfs zonder maagdenvlies geboren. Bovendien bloedt minstens 40% van de vrouwen niet tijdens de eerste keer. Bloedverlies is er enkel wanneer het slijmvlies scheurt op een plaats waar er bloedvaatjes zijn.a. Bloedt ze altijd.
21. Juist! Minstens 40% van de vrouwen niet tijdens de eerste keer. Bloedverlies is er enkel wanneer het slijmvlies scheurt op een plaats waar er bloedvaatjes zijn. Vele mensen geloven bovendien dat het maagdenvlies een membraan is dat de vaginale opening afsluit. Dit klopt echter niet. Indien dit zo was zou het menstruatiebloed immers niet afgevoerd kunnen worden. Het is een randje slijmvlies dat als een soort kraagje rond de ingang van de vagina ligt. Sommige vrouwen worden zelfs zonder maagdenvlies geboren.b. Bloedt ze soms.
22. Fout! Een kleine 60% van de vrouwen bloedt tijdens de eerst keer. Bloedverlies is er enkel wanneer het slijmvlies scheurt op een plaats waar er bloedvaatjes zijn. Vele mensen geloven ook dat het maagdenvlies een membraan is dat de vaginale opening afsluit. Dit klopt echter niet. Indien dit zo was zou het menstruatiebloed immers niet afgevoerd kunnen worden. Het is een randje slijmvlies dat als een soort kraagje rond de ingang van de vagina ligt. Sommige vrouwen worden zelfs zonder maagdenvlies geboren.c. Bloedt ze niet.
23. Fout! Een condoom is veel langer en is niet voorzien van een stevige ring. Een voorbeeld van het condoom krijg je op het einde van deze zoektocht. Het voorbehoedsmiddel op de foto is eigenlijk diafragma of pessarium. Je gebruikt het samen met een zaaddodend middel. Het pessarium is een gesloten ring met als opvulling een buigzaam vlies. Het heeft een diameter van ongeveer 6 tot 10 centimeter. De afmeting is voor iedere vrouw verschillend en kan door een arts of gynaecoloog vastgesteld worden. De bedoeling van het pessarium is dat die de baarmoeder afsluit zodat er geen zaadcellen doorkunnen.a. Een condoom.
24. Helaas! Een vrouwencondoom is veel langer en is niet voorzien van een stevige ring. Een voorbeeld van het vrouwencondoom krijg je op het einde van deze zoektocht. Het voorbehoedsmiddel op de foto is eigenlijk diafragma of pessarium. Je gebruikt het samen met een zaaddodend middel. Het pessarium is een gesloten ring met als opvulling een buigzaam vlies. Het heeft een diameter van ongeveer 6 tot 10 centimeter. De afmeting is voor iedere vrouw verschillend en kan door een arts of gynaecoloog vastgesteld worden. De bedoeling van het pessarium is dat die de baarmoeder afsluit zodat er geen zaadcellen doorkunnen.b. Een vrouwencondoom of vaginale condoom.
25. Inderdaad! Dit is een vrij onbekend voorbehoedsmiddel. Je moet het altijd samen gebruiken met een zaaddodend middel. Het pessarium is een gesloten ring met als opvulling een buigzaam vlies. Het heeft een diameter van ongeveer 6 tot 10 centimeter. De afmeting is voor iedere vrouw verschillend en kan door jouw arts of gynaecoloog vastgesteld worden. De bedoeling van het pessarium is dat die de baarmoeder afsluit zodat er geen zaadcellen doorkunnen. Aangezien een zaadcel miniem klein is, is het dus belangrijk dat het pessarium zeer goed op de juiste plaat zit en de juiste maat heeft. Het pessarium is een voorbehoedsmiddel dat voor het vrijen kan ingebracht worden (tot een uur op voorhand). Na de geslachtsgemeenschap kan het pessarium ook lang blijven zitten (tot 8 uur na het vrijen).c. Een diafragma of pessarium.

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 1 (of 25)

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 2 (of 25)

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 3 (of 25)

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 4 (of 25)

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 5 (of 25)

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 6 (of 25)

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 7 (of 25)

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 8 (of 25)

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 9 (of 25)

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 10 (of 25)

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 11 (of 25)

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 12 (of 25)

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 13 (of 25)

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 14 (of 25)

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 15 (of 25)

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 16 (of 25)

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 17 (of 25)

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 18 (of 25)

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 19 (of 25)

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 20 (of 25)

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 21 (of 25)

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 22 (of 25)

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 23 (of 25)

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 24 (of 25)

 



Seksuele voorlichting: QR Challenge

Question 25 (of 25)